+31 (0) 6 50284215 a.zijlstra95@chello.nl

Actueel:

Ontmoeting met de nieuwe directrice van bibliotheek Mayakovski.

25 september 2019 hadden de bestuursleden: Henri Everaars, Elena Makarova en Hans van de Maarel, een eerste ontmoeting met de nieuwe directrice van bibliotheek Mayakovski. Het gesprek was belangrijk, want om in de voormalige domineesruimte op Nevsky Prospekt te kunnen blijven (wat is zeker in Rusland?) hebben we haar steun hard nodig.

Om 16.00 betrad een jonge vrouw ons kantoor. Wij dachten aan een bezoekster. Het bleek de nieuwe directrice te zijn. Wij hadden -met het oog op deze ontmoeting- een degelijke presentatie voorbereid. We schonken haar de Russische vertaling van het boek : “200 jaar Nederlanders in  Sint-Petersburg”. Toonden haar een boekwerk met de plannen voor 2020. Als extra cadeautje ontving zij een videoregistratie van het concert : “The Armed Man” van Karl Jenkins, in concertzaal Capella. Dit alles viel in goede aarde. Zij was geïnteresseerd in ons museum. Liet zich voorlichten over onze activiteiten.

Mevrouw Olga Wladimirovna  toonde  betrokkenheid bij Nederland, de Nederlandse cultuur en het Nederlandse leven. De kantoorruimte van de stichting is de juiste plek voor de historie van de Nederlanders in Sint-Petersburg.

Mevrouw Wladimirovna doet nu haar kennismakingsronde. Spoedig zal ze haar werkzaamheden starten. Ze beloofde regelmatig contact met ons te hebben en verheugde zich op een goede samenwerking.

 

 

Fotograaf Pim Zwiers fotografeert in de kerkruimte van de voormalige Nederlandse kerk.

Op 23 september 2019 fotografeerde de fotograaf Pim Zwiers in onze kerkruimte. Hij was op zoek naar locaties met grandeur en kwam via een tip bij ons terecht. Hij was razend enthousiast over de kerkruimte -die na de restauratie in 2018- een oogstrelend mooie indruk maakt.

Zijn project en zijn stijl van fotograferen omschrijft hij als volgt:

Mijn fotoproject is geïnspireerd door de vroege kleurenfotografie van Prokudin-Gorskii. Tussen ca. 1903 en 1915 paste hij het fotografisch procedé van kleurseparatie toe om het Russische Rijk vast te leggen in kleur. Het kleurseparatie procedé is gebaseerd op drie zwart/wit foto’s: één gemaakt met een blauw filter, één gemaakt met een groen filter, en één gemaakt met een rood filter. Door de resulterende zwart/wit foto’s, voorzienvan dezelfde kleurfilters, exact over elkaar te plaatsen, wordt additief een kleurenbeeld gegenereerd.Prokudin-Gorskii belichtte de drie benodigde foto’s kort na elkaar, met intervallen van enkele secondes waarin hij de filters en negatieven wisselde. Alles wat tussen het maken van de opnames bewoog, vertoont in de uiteindelijke foto – onbedoeld – afwijkende kleuren of verandert in fantoombeelden.
Overeenkomstig met Prokudin-Gorskii’s portret van Rusland, ben ik begonnen met het vastleggen van een variatie aan landschappen, bouwstijlen en portretten in Rusland op basis van kleurseparatie. Tezamen vormen deze werken het project Stilstand. Waar de kleurafwijkingen en fantoombeelden bij Prokudin-Gorskii technische imperfecties zijn, kies ik welbewust voor de interval tussen de opnames, om daarmee het door mij gewenste beeld te creëren.
Bestuurslid Hans van der Maarel, heeft geregeld, dat hij met model in de kerkruimte terecht kon. Hij was kort aanwezig bij de fotoshoot en maakte enkele foto’s van het werkproces. Zodra Pim Zwier met zijn project naar buiten treedt, stelt hij enkele resultaten beschikbaar voor plaatsing op onze website. Wordt vervolgd.

 

Bezoek groep Historizon.

Op 12 september 2019 bezocht een groep toeristen van reisorganistatie Historizon de ruimtes van de voormalige Nederlandse kerk. Hierop volgend brachten zij een bezoek aan begraafplaats Volkovo (graf van de familie Engberts). De groep -bestaande  uit zo’n 14-tal geïnteresseerden in geschiedenis- werd begeleid door Elena Makarova, onze secretaresse in Sint-Petersburg en ontvangen door onze voorzitter : Henri Everaars. Gedurende ruim een half uur kregen zij uitleg en een rondleiding in ons kleine museum op Nevski 20.

Ook de voormalige kerkzaal werd bezocht. De deelnemers waren zeer onder de indruk van een voor de meesten onbekend stukje Nederlandse geschiedenis in Sint-Petersburg. Hierop sloot het bezoek aan het monument van de Vriezenveense familie Engberts op de Volkovo begraafplaats naadloos aan.

Het monument ligt er dankzij de financiële inspanningen van de stichting Jumelage uit Vriezenveen keurig onderhouden bij. Deelnemers van Historizon herinneren zich deze plek als een bijzonder stukje verleden van Nederlanders uit deze stad. Zij zullen aan deze dag veel goede indrukken overhouden. Aan allen is gevraagd of zij donateur willen worden van onze stichting.

 

 

Koorproject “The Armed Man”

Op 8 mei 2019 vond in de concertzaal “Capella” een uniek project plaats. Het Hollands projeckoor, een gelegenheidskoor van zo’n 120 deelnemers, zong samen met twee Russisch solisten het muziekstuk: “The Armed Man” van de componist:  Karl Jenkins. Onze stichting, Koorproject-organistie IC-produictions en  concertzaal “Capella” droegen de organisatie van dit project. Tijdens het concert werden videobeelden vertoond over oorlog en de gevolgen van oorlogen. De uitvoering was van een hoog niveau en werd opgeluisterd door enkele hoogwaardigheidsbekleders uit Sint-Petersburg. Dirigent was: Nico Hovius. Solisten: Alexandra Repina – sopraan, André Storodjev – tenor. Begeleiding door het: Instrumentaal Ensemble Sint-Petersburg.

 

Hollandse motieven.

16 april 2019. Russische kunstenaars lieten zich inspireren door Nederlandse motieven (Molens, tulpen,) . De motieven vormen het vertrekpunt in hun kunstwerken.Tentoonstelling van de studenten, van de afdeling van de Interieur Academie van Stieglitz.
Jonge kunstenaars maken grafische en reliëf-achtige composities, gebaseerd op de ideeën en symbolen, die we typisch Nederlands noemen.

Familie Guichart, een bladzijde uit de 300-jarige geschiedenis van Nederlandse Kerk in Sint Petersburg.
(
Expositie 17 – 30 april 2018. Opening: 17 april 2018)

       

Onder deze titel organiseerden Katja Westerhoff en Hans van der Maarel een expositie over de familie Guichart. Deze familie leefde van 1820-1833 in Sint Petersburg. Uit correspondentie blijkt, dat zij de Nederlandse Kerk aldaar frequent bezochten. Mogelijk is een van hen zelfs predikant geweest. Er is sprake van regelmatige contacten met de ‘Vriezenveners’ in Sint Petersburg. Mogelijk zijn er huwelijken gesloten met leden van de familie. De expositie toont een familie stamboom, met bijbehorende portretten. Aangevuld met divers fotomateriaal. Er worden gebruiksvoorwerpen getoond, die laten zien hoe men in die tijd leefde.

  

De expositie volgt een tijdslijn. In de beginne (1703) stichtte Peter de Grote de stad Sint-Petersburg. In 1740 trokken handelaren uit Vriezenveen naar het verre noorden om hun waar (textiel) aan de man, maar vooral aan de vrouw te brengen. Zij werden de Rusluie genoemd. Hun handel bloeide. Het leidde onder andere tot de oprichting van de Nederlands kerk.

Na de ‘periode’ Guichart, tekende zich steeds sterker een grote verandering af. Deze kwam in 1917 tot uitbarsting: de Russische revolutie. Het was gedaan met de voorspoed. De meeste Rusluie kwamen berooid terug naar Vriezenveen. De kerkgemeente viel uiteen. Het imposante gebouw aan de Nevski Prospekt sloot in 1920 de deuren. Het beroemde Walcker orgel werd verwijderd en in het Capella gebouw geplaatst. Kroonluchters gingen naar de Hermitage. Zeven jaar later werd het ingericht als bibliotheek.

De expositie werd geopend door de toenmalige Consul Generaal: Hans Wesseling, in aanwezigheid van de directrice van de bibliotheek, mevrouw Chalova. Ongeveer 70 belangstellenden woonden opening bij.

 

 

Activiteiten van de Stichting “Vrienden van St. Petersburg”

Het bestuur van de Stichting geeft in haar jaarverslagen een overzicht over
haar activiteiten in het desbetreffende jaar. U kunt de jaarverslagen
downloaden in Word.
2007: hier downloaden
2008: hier downloaden
2009: hier downloaden
2010: hier downloaden
2011: hier downloaden
2012: hier downloaden
2013: hier downloaden
2014: hier downloaden
2015 – 2018 op aanvraag verkrijgbaar

U kunt de financiële verslagen downloaden in Word.
2013: hier downloaden
2014 – 2018: hier downloaden

Voor 2019 geplande activiteiten in de voormalige Nederlandse Kerk, Nevsky Prospekt 20 te Sint Petersburg (behalve indien er expliciet een ander  adres wordt genoemd):

Permanent              Tentoonstelling De Nederlanders en hun Kerk in Sint-Petersburg, 1704-1927
2019 programma
16 – 30 april 2019 Tentoonstelling “Hollandse motieven” Tentoonstelling van de studenten, van de afdeling van de Interieur Academie van Stieglitz. Jonge kunstenaars maken grafische en ‘reliëf-achtige’ composities, gebaseerd op de ideeën en symbolen, die we typisch Nederlands noemen.
16 april 2019 Opening expositie: “Hollandse motieven”
 
6 – 10 mei 2019 Bezoek Holland Concertkoor olv. dirigent Nico Hovius
8 mei 2019
Concert “The armed man” in concertzaal Capella, door Holland concert koor olv. dirigent Nico Hovius.

De organisatie van al deze activiteiten kost veel geld. De Stichting kan  activiteiten alleen laten doorgaan met uw hulp !! Ondersteun onze projecten. Voor een toelichting: klik op de laatste zin (onder ANBI) op de Home-pagina.

Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor de
zekerheid altijd eerst contact op met de secretaris indien U op activiteiten
wilt reageren.