+31 (0) 6 50284215 a.zijlstra95@chello.nl
Selecteer een pagina
Foto’s

(klik op de tekst voor het betreffende album)

11 januari 2018

Op 11 januari werd de tentoonstelling van ons bestuurslid: Katja Westerhoff geopend. De opening vond plaats in het gebouw van de bibliotheek aan de Prospekt Toreza nr. 32. Tijdens de opening speelden musici van het Mariinski theater verschillende klassieke werken voor piano en viool. Op de tentoonstelling zijn schilderijen en -met religieuze voorstellingen beschilderde grote eieren te zien.

 

27 oktober 2017

Het project “van Hart tot Hart” in de versie van 2017 werd op deze dag gepresenteerd op het gemeente huis in Apeldoorn. Loco burgemeester: dhr. D.H. Cziesso, woonde de bijeenkomst bij. Bestuurslid: Alona Svintsova presenteerde het project . Er was ook een terugblik in de vorm van een film over de afgelopen 7 jaar. Aanwezig waren verder: Russische leerlingen van een school uit Sint Petersburg. Het was een gezellige bijeenkomst op het gemeentehuis, met zang en dans, de vertoning van een video en presentaties van betrokken kinderen. Er waren zo’n 50 aanwezigen, waar onder onze bestuursleden: Arthur Zijlstra en Hans van der Maarel. Namens de stichting ‘Vrienden van Sint Petersburg” boden zij een bloemetje aan.

25 september 2015: Nederland Apeldoorn.
Op de dag van Beleefdheid en Respect vierde ons bestuurslid: Alona Svintsova  het 10 jarig bestaan van het project: “Prettig samenleven” in de gemeente Apeldoorn. Het was een indrukwekkende bijeenkomst op het gemeentehuis, met de vertoning van een video en presentaties van betrokken kinderen. De bijeenkomst werd geopend door: Paul Blokhuis, wethouder zorg- en welzijn. Er waren zo’n 100 aanwezigen, waar onder onze bestuursleden: Katja Westerhoff en Hans van der Maarel. Namens de Stichting Vrienden van Sint Petersburg boden zij een bloemetje aan.

maart 2015: de gehele voorgevel van ons gebouw aan Nevskii 20 heeft een grote renovatie ondergaan. Na weken van arbeid zijn de fraaie ornamenten weer in hun originele staat te zien.

26 maart 2015: UvA Alumfile:/foto/voorgevel/index.htmlni spring event. Een tiental deelnemers kreeg een uitgebreide rondleiding in de bibliotheek en de ruimten van onze stichting op Nevski 20. Onze secretaresse in St. Petersburg Elena Makrova besloot deze tour met een videopresentatie over Nederland. Na afloop was er een gezellig samenzijn met eten en drinken op zijn Russisch.

13 januari 2015 18.00 uur: presentatie van de Nederlandse vertaling van het sprookjesboek:“Sprookje over het reizende sterretje
Irina Rogaleva (Rusland) – auteur en Katja Westerhoff (Nederland) – illustraties.

10 december 18.30 uur: In een sfeervolle ambiance (de expozaal van de voormalige Nederlandse kerk) werd het boek “Vader Pavel en zijn Geloof” gepresenteerd, door de schrijver: A.V. Osnitsky. Er waren 85 belangstellenden en ook één van Russische televisiezenders was aanwezig.

4 december 13.00 uur: In de mediazaal van bibliotheek “Mayakovsky” gaf Elena Makarova een interessante inleiding op de film “Dutch St. Petersburg”. Hierna werd de film vertoond. Er waren 20 belangstellenden. Zij kregen een mooi beeld van de Nederlandse invloed in de geschiedenis, op het grote Rusland.

10 oktober: Voorzitter Henri Everaars ontving de nieuwe Culturele Ambassade Raad uit Moskou,Ida de Kat-van Meurs, die vergezeld was door de culturele medewerkster van het Consulaat Generaal, Victoria Lourik. Hij gaf haar een impressive van de werkzaamheden en activiteiten van de Stichting in de voormalige Hollandse Kerk en leidde haar, samen met de directrice van de bibliotheek, Maria Federovna, rond door het gehele historische gebouw.

7 oktober 2014: Seminar door Nuffic-Neso , de Nederlandse organisatie-met hoofdkantoor met als nieuwe directeur. Jerke Verschoor, in Moskou, voor Russische studenten, die graag een jaar of langer in Nederland willen gaan studeren. Meer dan 30 Russische studenten woonden het seminar op Nevsky Prospect 20 bij.

Om 19.00 uur was in het restaurant Bibliotheka in hetzelfde gebouw een bijeenkomst van het Nederlandse Alumni Netwerk in Rusland(NANR)georganiseerd voor jonge alumni teruggekeerd van hun studie in Nederland. De die dag aangetreden nieuwe Consul Generaal, Mr. Drs. Hans Wesseling was aanwezig en hield een presentatie. Hij maakte kennis met o.m. de voormalige Consul Generaal, Mr.Henri Everaars, Voorzitter van de Stichting, en het bestuur en leden van de Nederlandse Vereniging, en alumni.

6 oktober 2014: Nederlandse Universiteits Beurs. In de voormalige Hollandse Kerk,in de voormalige kerkzaal en één van de beneden zalen in het gebouw op Nevsky Prospect 20. Vijf universiteiten waren vertegenwoordigd:De Haagse Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen,Fontys Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen,Stenden Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen,Hanze Universiteit voor Toegepaste Wetenschapen en Rotterdam Business School.Meer dan 100 Russische studenten,die belangstelling hebben om in Nederland te gaan studeren, bezochten de Beurs en luisterden naar de presentaties die door professoren van deze universiteiten werden gegeven.

26 maart 2014: Opening Expositie: Holland gezien door de ogen van een Nederlandse fotograaf. Hans van der Maarel exposeert twee weken lang in de expositiezaal van de Bibliotheek Mayakovskii aan Nevskii Prospekt.

23 november 2013: Bezoek Burgemeester Achmed Aboutaleb aan de Nederlandse Kerk. Wij hadden een zeer goed gesprek en rondleiding van meer dan een uur en een kopje koffie op Nevsky Prospect 20. Hij had aan zijn zijde zijn hoofd Buitenlandse Betrekkingen, Arnoud Besseling. Aanwezig waren Henri Everaars, Katja Westerhoff, Hans van der Maarel en uiteraard Lena Makarova. Burgemeester Aboutaleb arriveerde uit Azerberjan(Baku). Wij bespraken alle projecten inclusief, plafond, orgel en luchter. Hij gaf mij zeer goede ideeen. Ik kom daarop nog terug.

September 2013: vriendschapsjaar Nederland / Rusland. Een impressie in beeld en geluid van enkele evenementen van de Stichting Vrienden van St. Petersburg. Gemaakt door een Russische fotografe (Het duurt enige minuten voordat de presentatie is geladen. Het afspelen start dan automatisch).

12 september 2013: opening van de schitterende en unieke tentoonsstelling Erarta.Veel pers,tv en schilderkunst- schrijvers waren aanwezig.De tenoonstelling van 8 vrouwelijke schilderessen van Nederland en Rusland,ongeveen 100 werken staan, geexposeerd op de 4e en 5e etage van het schitterende museum Erarte.Consul Generaal Jennes de Mol en Voorzitter van de Stichting: Henri Everaars gaven acte de presence. Na de officiele opening en rondleiding,plus interviews vond een openingsdiner plaats in Literatuur Café,met vele voordrachten, poems, en liederen. Namen van Nederlandse schilderessen:-Sietske Bosma, -Dettha Erasmus, -Ans van Genderen, -Alice Knoopmans, -Anja Nutters, -Gea Smidt, -Maria Visser. De tentoonstelling was eerder te zien in Groningen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en De Synagoge van 8 maart t/m 5 mei j.l., alsmede in Gouda.

5 juli 2013: activiteiten in verband met en onthulling van het gerestaureerde grafmonument “Vriezenveen”

7 juni 2013: In het kader van het VIIe Internationale Choir Festival te St.Petersburg was het Vocal Ensemble “The Gents” in St.Petersburg uitgenodigd om een concert te geven op 7 juni in Capella.Op 8 juni gaf het een concert in de voormalige Hollandse Kerk op Nevsky Prospect 20. De voormalige kerkzaal was geheel vol,ongeveer 120 aanwezigen.Het Vocal Ensemble gaf een concert van 70 minuten(het programma treft U in de bijlage aan).De luisteraars waren zeer enthousiast,en de dirigent.Beni Ksillag(van Roemeense afkomst)bood enthousiast  een extra nummer aan.Een heel geslaagde avond!

20 en 27 februari 2013: inleiding en vertoning van de film Rembrandt door onze secretaresse in St. Petersburg: Elena Makarova

22 januari 2013 Nieuwjaarsreceptie St.Petersburg,aangeboden door Consul Generaal Jennes de Mol in de residentie

31 oktober 2012 vond een vergadering plaats op uitnodiging van de Directrice van het Rode Kruis van St.Petersburg,mevr.Tatiana Lineva  op haar kantoor,waaraan  deelnamen haar staf,leden van het Bestuur van de Nederlandse Vereniging en de Stichting Vrienden van St.Petersburg.De vergaderen werd voorgezeten door mevr.Lineva en Henri Everaars,de Voorzitter van onze Stichting.Er wer d terugeblikt op de organisatie van het liefdadigheidsconcert voor gehandicapten St.Peterburgers door het bezoekende VU-orkest,dat St.Petersburg bezocht in het kader van zijn 50ste verjaardag, in Smolny Cathedraal  en verder alle gemeenschappelijke  projecten voor het NL-RL jaar 2013 werden beproken.Aan het einde van de vergadering overhandigde mevr.Lineva gramato’s(bedankbrieven) aan onze Voorzitter Henri Everaars,zijn vrouw Tatiana,en Lizette Breukink,lid van het Bestuur van de Nederlandse Vereniging.Eerder werden reeds bedankbrieven uitgereikt aan Menno van Leeuwen,Voorzitter van de Nederlandse Vereninging en Flip Gitmans, bestuurslid van de Vereniging.

10 juli Repetitie en concert in het Capella gebouw door het VU studentenorkest.

7 juli Seminar Nuffic Neso: Studeren in Nederland. Er waren 35 studenten aanwezig. Na afloop sfeervolle receptie.

7 juli Concert van het VU studentenorkest in de Smolny Kathedraal

6 juli Lezing voor leden van het VU studentenorkest in de kerkzaal van de voormalige Nederlandse Kerk.

3 Mei 2012: project van hart tot hart: bezoek delegatie Apeldoorn aan Sint Petersburg. Foto verslag van bezoek aan de kinderafdeling van de Oncologiekliniek met cadeau’s en optredens en bezoek aan de Nederlandse Kerk, Nevski Prospekt 20. Het project werd 7 jaar geleden gestart en is nu een van de belangrijkste  “sleutel”-projecten op het gebied van de zorg voor wezen en gehandicapte kinderen tussen Apeldoorn en St.Petersburg.

24 april 2012: lezing met lichtbeelden door Dr.Bernard Woelderink, oud-Directeur van de Koninklijke Archieven, op uitnodiging van de Stichting Vrienden van St.Petersburg, over Napoleon,de overwinning door de Russen 200 jaar geleden,en de betrekkingen tussen Nederland en Rusland en in het bijzonder St.Petersburg, in de voormalige kerkzaal van de voormalige Nederlands Hervormde Kerk in St.Petersburg, op Nevsky Prospect 20. Ongeveer 60 genodigden waren aanwezig,onder wie Consul Generaal Jennes de Mol,twee bestuursleden, Arthur Zijlstra en Johan Zielstra, die samen met Jaap Meijering met een school-delegatie uit Assen in St.Petersburg is. Als achtergrond: de schitterende tentoonstelling van Katja Westerhoff en Igor Zharkov in de kerkzaal.

18 April 2012: Opening duo expositie Katja Westerhoff en Igor Zharkov. Om 18.15 p.m. vond de officiele opening plaats van de tentoonstelling Rusland-Nederland-kleuren dromen. Ongeveer 80 genodigden waren aanwezig,onder wie de vervangster van mevr.Chalowa,Larisa Vikentjeva,de directrice van de Centrale Openbare bibliotheek,genoemd naar V.V.Mayakovsky,Marina Federovna,de orthodoxe priester en zijn team, die de inzegening van de tentoonstelling om 17.15 p.m in kleine kring verzorgde,de plaatsvervangend Consul Generaal,Klaas Huisman,Lizette Breukink,lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging,en vele vrienden van de beide schilders.Verder waren ook aanwezig onze bestuurleden,Arthur Zijlstra en Johan Zielstra ,evenals ook Jaap Meijering.

16 April 2012: Voorlichting over de voormalige Nederlandse Kerk aan oudere mensen uit de Centrale regio van St. Petersburg. Op het kantoor van de Stichting Vrienden van Sint Petersburg.

26 Maart 2012: Muziekoptreden in de voormalige Nederlandse kerk van het accordeon duo Toeac (Renee Bekkers en Pieternel Berkers) en het accordeon duo: Alexandr Belyakov en Alevtina Nikitina. Zij speelden de klassieke componisten en moderne volksmuziek.
Het was  een geweldige avond,met een schitterend concert van deze twee ‘bayan’-duo’s. Aanwezig waren onder andere: dhr. Wilco Roggenkamp, gevolmachtigd minister van economische zaken in Rusland, de “toetsen”-professoren van het conservatorium, leden van de Nederlandse Gemeenschap in St. Petersburg, vertegenwoordigers van de Bibliotheek en vele anderen, In totaal  zo’n 130 genodigden. Velen waren veroordeeld tot een plaatsje tussen de coulissen of stonden op het balkon. De pers toonde belangstelling en er waren de nodige fotografen aan het werk.
De klanken van deze sfeervolle instrumenten klonken nog lang na, mede door de goede akoestiek van onze concert ruimte.

20 februari 2012: Seminar Nuffic Neso: Studeren in Nederland. Er waren 40 studenten aanwezig. Dhr. Hugo van Halder, van het Nederlands Consulaat in St. Petersburg  hield een korte introductie.

15 januari 2012: Opening  van een nieuwe ruimte na de restauratie in het gebouw van de voormalige Nederlandse Kerk, nu het centrum van Kunst en Cultuur.
Tijdens de opening waren aanwezig: de directrice van de Mayakovski Bibliotheek, mevrouw Z. Chalova, mevrouw T. Vlorya, van het culturele comité van de stad St. Petersburg en kinderen van het Weeshuisnr. 11.
De Stichting deed een rondleiding over de geschiedenis van het gebouw en over de geschiedenis van de Nederlandse gemeenschap in St. Petersburg.

Zondag 3 juli 2011: derde kerkdienst in de voormalig Nederlandse kerk, speciaal voor de bemanning van de in St Petersburg op vlootbezoek zijnde Hr Ms Van Amstel. Voorganger is de vlootaalmoezenier Dick Pranger. Muzikale omlijsting door een Russische pianist en de in Nederland bekende dwarsfluittiste Anne Hesseling

17-25 mei 2011: Dubbeltentoonstelling van schilderijen en ikonen (hoofdzakelijk op struisvogeleieren) van Katja Westerhoff (thema: Mijn Rusland), gecombineerd met schilderijen van Xenia Popova

18 april 2011: Opening expositie Cornelis van Douwe (tekeningen en schetsen). Marinemuseum St. Petersburg en Maritiem Museum Rotterdam. Rotterdamse Verzamelingen. 300 jaar Marinemuseum. Bernard Woelderink

18 april 2011: Seminar NESO, “Study in Holland”, ism Universiteit van Twente.

6 tot 13 oktober2010: Schooluitwisselingsproject Assen – St. Petersburg. Een delegatie van school Nummer 2 bezoekt het Dr. Nassau College te Assen

De eerste Cocktail Gollandski-Ruski was op zaterdagavond 18 september 2010 in Den Haag een feit. De Stichting en het NRCO, het Nederland Rusland Consultants, organiseerden samen dit evenement. Willem van Drunen (NRCO) leverde het idee voor dit netwerk evenement en Jan Lokker gaf het de naam. De Cocktail bleek een zeer geslaagde avond met veel enthousiaste bezoekers te zijn. De muziek was afkomstig van “Musica Nostalgia”. Aan het eind van de avond zongen sommige gasten zelfs mee!!
Verder waren aanwezig GeoDev BV, importeur van Georgische- en
Roemeense wijnen van topkwaliteit, Fedoskina, met de hand beschilderde Russische kunst en cadeauartikelen. Luba-Juchnizka (Matroesjka) serveerde uitstekende Russische gerechten en snacks. De avond bleek al gauw een echte mix van Russen en Nederlanders!!

7 tot 14 mei 2010: Promotietour van de Stichting “Happy World” (Apeldoorn) en de “Vrienden van St. Petersburg” inzake een inzamelingsactie tbv scholen, ziekenhuizen en andere medische instellingen in St. Petersburg. Apeldoornse en Russische schoolkinderen participeerden in de tentoonstelling „Kinderen en Oorlog“ (65 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog/Grote Oorlog)

26 april tot 3 mei 2010: Scholierenuitwisselingsprogramma Dr. Nassau College uit Assen en – School №2 uit St. Petersburg

5 april 2010: NUFFIC/NESO voorlichtingsseminar “Study in the Netherlands”, tbv Russische studenten die in Nederland willen studeren.

17 april tot 20 april 2010: bloemententoonstelling Spring Holland Flowers, mede georganiseerd door het Bloemenbureau en met medewerking van Studio Bermyakov en EuroFlora (Arjan van der Meij).

27 maart tot 20 april 2010: schilderijententoonstelling met onderwerp “bloemen” door de Russische kunstenaar Khachatur Bely

17 oktober-17 november 2008: expositie cartografie “Rusland, door het oog van Nederlanders”. Met medewerking van het Nederland Rusland Centrum.

3-10 oktober 2008: Dr. Nassau College-Skola II schooluitwisseling

16 september 2008: Expositie Lastplak (Chris Versteeg)

22 november 2007: presentatie van het boek “Foreign Churches in St Petersburg and their Archives, 1703-1917”

25 september 2007: opening Stichting Vrienden van St. Petersburg