+31 (0) 6 50284215 a.zijlstra95@chello.nl

30 – 05 – 2020: The amount of money already collected for the organ in de Dutch Church: €  30.000  (of the necessary € 30.000) !!!

 

Nieuws:

Boek: De Rusluie van Nicole Harmsen

 

Nicole Harmsen schreef met ‘De Rusluie’ een filmisch epos waarin de gevoelens van een bonte schakering avonturiers invoelbaar zijn gemaakt; een boek over vrijheid, handelsgeest en doorzettingsvermogen, maar ook over het perpetuum mobile van haat en liefde, oorlog en vrede, dood en leven. ‘De Rusluie’ is Harmsens debuutroman.
Vriezenveen, 1738. Clara Grobben, die door een ongeval verlamd is, kan niets anders dan lijdzaam toezien hoe haar familie gebukt gaat onder de armoedige omstandigheden. Clara ziet toe hoe andere boeren, thuiswevers, als marskramers hun weg naar Petersburg vinden. Deze Vjenneluie, de Rusluie genoemd, nemen linnen mee, tuinzaden, vlaszaden en lijnzaadolie. Meestal blijven ze lang weg, maar de investering loont, want de boeren worden zienderogen rijker…

актуальный:

19-01-2020                         Спонсорская акция: установка органа в Голландской Церкви (Санкт-Петербург)

 

 

В 1703 году царь Петр Великий основал город – Санкт-
Петербург. Тогда в город приехало много голландцев. С
середины 18-го века до русской революции так называемые
“Русаки” поддерживали контакты между Вризенвейном
(Нидерланды) и Санкт-Петербургом. Деревня Вризенвейн в
Твенте была традиционно известна своей текстильной
промышленностью. Из-за плохого экономического
положения в собственной стране голландцы отправились в
Восточную Европу, чтобы предложить свои товары. Многие
из них оказались в Санкт-Петербурге, где в конце концов и
остались на постоянное проживание. На Невском проспекте
образовался настоящий голландский квартал.
Обосновавшихся там уроженцев Вризенвейна в России называли «Русаки». Там же, по адресу Невский
проспект 20, было построено здание голландской реформатской церкви. Вплоть до русской революции
голландское сообщество процветало. Февраль 1917 года изменил атмосферу в городе. Голландцы были
признаны иностранцами и высланы из страны.

Грандиозное здание на Невском проспекте закрыло свои двери в 1927 году. Знаменитый орган «Уолкер» был перенесен в здание Капеллы. Семь лет спустя здание было переоборудовано для функционирования в качестве библиотеки. Сегодня, в 2020 году, на Невском проспекте 20, по-прежнему стоит красивый дом постройки начала XIX века, бывшее здание голландской реформатской церкви. В настоящее время у Общества «Друзья Санкт-Петербурга» есть небольшой музей в бывшей комнате пастора. Фактически церковный зал может быть использован для выставок, лекций, концертов и церковных
служб

Мы нашли орган, который идеально вписался бы в церковный зал бывшей
голландской реформатской церкви на Невском, 20.Данный орган был построен в 1910 году органным мастером Мартом Вермейленом. Он был установлен в церкви в Баккевейне во Фрисландии и находился там до 2012 года. Общество «Друзья Санкт-Петербурга» (Фонд со статусом ANBI) планирует установить этот
орган на пустующем (вот уже 100 лет) органном балконе в здании на Невском, 20. Этот орган будет использоваться во время церковных служб, концертов и в качестве музыкального инструмента для обучения студентов консерватории. Для приобретения и установки данного органа требуется сумма 30 000 евро.Поэтому, мы ищем меценатов, которые могут внести свой благородный посильный вклад вклад в наш проект

 

Дополнительную информацию можно получить на сайте www.vriendenvanstpetersburg.nl .
Также вы можете связаться с членами Общества:
Mr. Х. Эверарс председатель правления. Телефон (Россия): + 7 921 964 11 17.
электронная почта: henrieveraars@gmail.com ;
Г-н А. Зейлстра. Секретарь совета. Тел (Нидерланды): + 31 650284215.
электронная почта: a.zijlstra95@chello.nl .

Вы можете перевести свой вклад на банковский счет:
NL80 RABO 0302 9139 98 t.n.v. Stichting “Vrienden van St. Petersburg” te Ede.
Bic (Swift) code van de bank: RABONL2U
NL80 RABO 0302 9139 98 для Общества «Друзья Санкт-Петербурга» в Ede.
БИК (Swift) код банка: RABONL2U
Российские вклады: Райффайзен банк: 5100705005343136 На имя H. Everaars – Санкт-Петербург.

На органе будет указано название вашей компании. Вы также будете приглашены на первый органный концерт
(после русской революции) на Невском проспекте 20 и получите соответствующее приглашение с указанием
даты и времени концерта. Для приглашения сообщите, пожалуйста, свои контактные данные : Ваше имя,
почтовый адрес и адрес электронной почты.

 

#####

 

 

 

 

Ontmoeting met de nieuwe directrice van bibliotheek Mayakovski.

25 september 2019 hadden de bestuursleden: Henri Everaars, Elena Makarova en Hans van de Maarel, een eerste ontmoeting met de nieuwe directrice van bibliotheek Mayakovski. Het gesprek was belangrijk, want om in de voormalige domineesruimte op Nevsky Prospekt te kunnen blijven (wat is zeker in Rusland?) hebben we haar steun hard nodig.

Om 16.00 betrad een jonge vrouw ons kantoor. Wij dachten aan een bezoekster. Het bleek de nieuwe directrice te zijn. Wij hadden -met het oog op deze ontmoeting- een degelijke presentatie voorbereid. We schonken haar de Russische vertaling van het boek : “200 jaar Nederlanders in  Sint-Petersburg”. Toonden haar een boekwerk met de plannen voor 2020. Als extra cadeautje ontving zij een videoregistratie van het concert : “The Armed Man” van Karl Jenkins, in concertzaal Capella. Dit alles viel in goede aarde. Zij was geïnteresseerd in ons museum. Liet zich voorlichten over onze activiteiten.

Mevrouw Olga Wladimirovna  toonde  betrokkenheid bij Nederland, de Nederlandse cultuur en het Nederlandse leven. De kantoorruimte van de stichting is de juiste plek voor de historie van de Nederlanders in Sint-Petersburg.

Mevrouw Wladimirovna doet nu haar kennismakingsronde. Spoedig zal ze haar werkzaamheden starten. Ze beloofde regelmatig contact met ons te hebben en verheugde zich op een goede samenwerking.

 

 

Fotograaf Pim Zwiers fotografeert in de kerkruimte van de voormalige Nederlandse kerk.

Op 23 september 2019 fotografeerde de fotograaf Pim Zwiers in onze kerkruimte. Hij was op zoek naar locaties met grandeur en kwam via een tip bij ons terecht. Hij was razend enthousiast over de kerkruimte -die na de restauratie in 2018- een oogstrelend mooie indruk maakt.

Zijn project en zijn stijl van fotograferen omschrijft hij als volgt:

Mijn fotoproject is geïnspireerd door de vroege kleurenfotografie van Prokudin-Gorskii. Tussen ca. 1903 en 1915 paste hij het fotografisch procedé van kleurseparatie toe om het Russische Rijk vast te leggen in kleur. Het kleurseparatie procedé is gebaseerd op drie zwart/wit foto’s: één gemaakt met een blauw filter, één gemaakt met een groen filter, en één gemaakt met een rood filter. Door de resulterende zwart/wit foto’s, voorzienvan dezelfde kleurfilters, exact over elkaar te plaatsen, wordt additief een kleurenbeeld gegenereerd.Prokudin-Gorskii belichtte de drie benodigde foto’s kort na elkaar, met intervallen van enkele secondes waarin hij de filters en negatieven wisselde. Alles wat tussen het maken van de opnames bewoog, vertoont in de uiteindelijke foto – onbedoeld – afwijkende kleuren of verandert in fantoombeelden.
Overeenkomstig met Prokudin-Gorskii’s portret van Rusland, ben ik begonnen met het vastleggen van een variatie aan landschappen, bouwstijlen en portretten in Rusland op basis van kleurseparatie. Tezamen vormen deze werken het project Stilstand. Waar de kleurafwijkingen en fantoombeelden bij Prokudin-Gorskii technische imperfecties zijn, kies ik welbewust voor de interval tussen de opnames, om daarmee het door mij gewenste beeld te creëren.

Bestuurslid Hans van der Maarel, heeft geregeld, dat hij met model in de kerkruimte terecht kon. Hij was kort aanwezig bij de fotoshoot en maakte enkele foto’s van het werkproces. Zodra Pim Zwier met zijn project naar buiten treedt, stelt hij enkele resultaten beschikbaar voor plaatsing op onze website. Wordt vervolgd.

Koorproject “The Armed Man”

Op 8 mei 2019 vond in de concertzaal “Capella” een uniek project plaats. Het Hollands projeckoor, een gelegenheidskoor van zo’n 120 deelnemers, zong samen met twee Russisch solisten het muziekstuk: “The Armed Man” van de componist:  Karl Jenkins. Onze stichting, Koorproject-organistie IC-produictions en  concertzaal “Capella” droegen de organisatie van dit project. Tijdens het concert werden videobeelden vertoond over oorlog en de gevolgen van oorlogen. De uitvoering was van een hoog niveau en werd opgeluisterd door enkele hoogwaardigheidsbekleders uit Sint-Petersburg. Dirigent was: Nico Hovius. Solisten: Alexandra Repina – sopraan, André Storodjev – tenor. Begeleiding door het: Instrumentaal Ensemble Sint-Petersburg.

 

 

 

Hollandse motieven.

16 april 2019. Russische kunstenaars lieten zich inspireren door Nederlandse motieven (Molens, tulpen,) . De motieven vormen het vertrekpunt in hun kunstwerken.Tentoonstelling van de studenten, van de afdeling van de Interieur Academie van Stieglitz.
Jonge kunstenaars maken grafische en reliëf-achtige composities, gebaseerd op de ideeën en symbolen, die we typisch Nederlands noemen.

   

 

Familie Guichart, een bladzijde uit de 300-jarige geschiedenis van Nederlandse Kerk in Sint Petersburg.
(
Expositie 17 – 30 april 2018. Opening: 17 april 2018)

       

Onder deze titel organiseerden Katja Westerhoff en Hans van der Maarel een expositie over de familie Guichart. Deze familie leefde van 1820-1833 in Sint Petersburg. Uit correspondentie blijkt, dat zij de Nederlandse Kerk aldaar frequent bezochten. Mogelijk is een van hen zelfs predikant geweest. Er is sprake van regelmatige contacten met de ‘Vriezenveners’ in Sint Petersburg. Mogelijk zijn er huwelijken gesloten met leden van de familie. De expositie toont een familie stamboom, met bijbehorende portretten. Aangevuld met divers fotomateriaal. Er worden gebruiksvoorwerpen getoond, die laten zien hoe men in die tijd leefde.

  

De expositie volgt een tijdslijn. In de beginne (1703) stichtte Peter de Grote de stad Sint-Petersburg. In 1740 trokken handelaren uit Vriezenveen naar het verre noorden om hun waar (textiel) aan de man, maar vooral aan de vrouw te brengen. Zij werden de Rusluie genoemd. Hun handel bloeide. Het leidde onder andere tot de oprichting van de Nederlands kerk.

Na de ‘periode’ Guichart, tekende zich steeds sterker een grote verandering af. Deze kwam in 1917 tot uitbarsting: de Russische revolutie. Het was gedaan met de voorspoed. De meeste Rusluie kwamen berooid terug naar Vriezenveen. De kerkgemeente viel uiteen. Het imposante gebouw aan de Nevski Prospekt sloot in 1920 de deuren. Het beroemde Walcker orgel werd verwijderd en in het Capella gebouw geplaatst. Kroonluchters gingen naar de Hermitage. Zeven jaar later werd het ingericht als bibliotheek.

De expositie werd geopend door de toenmalige Consul Generaal: Hans Wesseling, in aanwezigheid van de directrice van de bibliotheek, mevrouw Chalova. Ongeveer 70 belangstellenden woonden opening bij.