+31 (0) 6 50284215 a.zijlstra95@chello.nl
Selecteer een pagina

De pers

* 27 november  2020: Terugblik van de Sint-Petersburgse pers op de overdracht van het  Mart Vermeulen orgel. De bibliotheek heeft dit evenement: festival “Orgel verenigt steden” genoemd.  https://pl.spb.ru/news/index.php?ELEMENT_ID=40698

* 22 november 2020: Ballet, met begeleiding op het “Mart Vermeulen” orgel. Organist: Daniel Zaretsky. De registratie via deze link heeft een tamelijk lange aanloop: https://vk.com/video-1083731_456239143

* 21 november 2020 Radio5 interview over de overdracht van het “Mart Vermeulen” orgel, in Sint-Petersburg, met onze secretaris dhr. A. Zijlstra:

 

* 30 oktober 2020: Artikel over het Mart Vermeulen orgel. Otto Roelofsen, Voorzitter Comité van Aanbeveling heeft een artikel geschreven over de herkomst en geschiedenis van het Mart Vermeulen orgel. Hij is organist te Harlingen, Vlieland, Kimswerd en Arum.

* 23 augustus 2020: Opbouw van het Mart Vermeulen orgel in de voormalige Nederlandse Hervormde kerk in Sint-Petersburg vordert gestaag.Wij voegen vier links toe, naar twee (Russische) televisieregistraties:

link 1:
 
 
link 3:
 
 
Link 4:
 
 
Link 5:
 
 
 

* 23 juni 2020: Artikel in Friesch Dagblad van Maandag 22 juni 2020 over ons orgelproject. tfrd-01-008-20200622

 

 

* 19 april 2016: felicitatitiebrief van Nuffic Neso Russia in verband met het 10 jarig bestaan van de stichting “Vrienden van Sint Petersburg”.

* december 2013:artikel in het Vriezenveense  Kwartaalblad “Waver ’t Vjenne” over de (zoek)tocht van Frank Bartelink naar zijn roots in St Petersburg en zijn avontuurlijke zeereis naar deze stad.

*5 juli 2013: onthulling gerestaureerd grafmonument “Vriezenveen” en activiteiten daarmee verband houdend.
Hier een link naar een artikel in de Tubantia voor Twente en omstreken.

*1 april 2013: Floris Akkerman interviewde  Voorzitter Henri Everaars,administratief hoofd van het kantoor en museum van de Stichting op Nevsky Prospect 20.Elena Makarova en Boris Makarova,onderzoeker over de voormalige Hollandse Kerk en de Rusluie die in St.Petersburg 2 eeuwen geleden woonden en werkten.

*10 november 2011: interview in De Twenterand Courant met Henri Everaars. Onderwerpen: Vriendschapsjaar Nederland- Rusland (2013), Rusluie, orgel, monument en… het benodigde geld.

*2 juli 2011: publicatie in Alle Hens (Ministerie van Defensie), nummer Juli-Augustus 2011,  omtrent de kerkdienst die de Vlootaalmoezenier Dick Pranger, van het Nederlands Marinefregat de Hr Ms Van Amstel, heeft gehouden in de voormalige Nederlandse kerk op het Nevsky Prospekt 20. De Stichting Vrienden van St Petersburg was gastheer.

*19 oktober 2010: Persbericht Holland Concert Choir van Klaas Touwen . In samenwerking met het Female Chamber Choir “Orpharion”

*maart 2010: Persbericht Spring Holland Flowers van 17 tot 20 april 2010 plus de schilderijententoonstelling van de bekende Russische schilder Khachatur Bely (27 maart tot 20 april 2010)

*7 juli 2009 Saint Petersburg group wants memorial for Rusluie at cemetery. Vriezenveen trekked overland to Russia

*11 mei 2009 Adresgegevens nazaten Rusluie gezocht

*3 mei 2009 Herinneringsmonument voor oud Vriezenveners in St. Petersburg? (Rusland)

*23 april 2009 Adresgegevens nazaten Rusluie gezocht

*20 oktober 2008
presentatie van het boek “Cornelis Cruys”, door Tamara Mazur
Naast de Nederlandse Consul-generaal, de heer Van der Togt en de Noorse Consul hebben zo’n 100 gasten de boekpresentatie in de Kerkzaal bijgewoond. Het lijvige werk is met veel aandacht en bewondering ontvangen. De receptie was, zoals vanouds, prima verzorgd. Er was champagne en er was wodka. De kaviaar was een welkome aanvulling.

*17 oktober 2008
Expositie cartografie “Rusland, door het oog van Nederlanders” (initiatief Nederland Rusland Centrum: www.nrce.nl)
In het bijzijn van de Consul-generaal, de heer Van der Togt en de Cultureel Attaché (Moskou), de heer Kouzmine, hebben in de Kerkzaal zo’n 150 gasten genoten van de 38 tentoongestelde grootformaat kaarten. Speeches werden gehouden door mevrouw Chalova (Directrice Bibliotheek), Hans van Koningsbrugge (Universiteit van Groningen), de Consul-generaal en Dr. Igor Wladimiroff, allen ingeleid door de ceremoniemeester, Lena Makarova. De Consul-generaal heeft de tentoonstelling formeel geopend en uit handen van de laatste spreker de catalogus mogen ontvangen. Veel gasten waren onder de indruk, niet alleen van de uitstekende kwaliteit van het tentoongestelde materiaal, maar ook vanwege de perfecte receptie en het koor, dat speciaal voor deze opening naar St Petersburg was gekomen.

*1-8 oktober 2008
Vier Russische leerlingen en docent van skola dva St. Petersburg bezoeken het Dr. Nassaucollege te Assen.

Klik hier voor een verslag

*20 mei 2008
Hallo Assen: uitwisseling met St. Petersburg

klik hier om het artikel te bekijken

* 3 mei 2008
Scholieren Assen naar Rusland. Assen.NU, d.d. 3 mei 2008. Krantenbericht

Samenvatting. Vijf HAVO-4 leerlingen en drie docenten uit Assen hebben in dit project geparticipeerd. Bezocht werden oa Peterhof, Tsarskoje en de Hermitage. Op 9 mei is de “Overwinningsdag” gevierd, waar de nog steeds levende sterke emotionele gevoelens van de Russen met de Grote oorlog werden gevoeld. De week werd in onze ruimten afgesloten met een ontvangst door Henri en Lena, gevolgd door diverse speeches. In oktober 2008 zullen 10 tot 12 leerlingen en hun docenten van Skola 2 een tegenbezoek aan Assen brengen.

Artikel downloaden in PDF

* 12 februari 2008
Zusterliefde aan de Coolsingel. De Telegraaf, Stan Huygens Journaal d.d. 12 februari 2008. Krantenbericht

Samenvatting. Sommige stedenbanden zijn er enkel de “sier”,  maar de verbintenis tussen Rotterdam en Sint Petersburg is buitengewoon hecht. Burgemeester Ivo Opstelten opent voor de tweede keer de fototentoonstelling “Rotterdam-St.Petersburg 1947-2007”. Ditmaal op 11 februari 2008 in het Rotterdamse stadhuis. De voorzitter van de Stichting “Vrienden van St. Petersburg”, Henri Everaars, vertelt over de kansen dat Rotterdam een dependance van het nog minstens even bekende “Russische Museum” uit St Petersburg krijgt. Aanwezig waren, naast een groot aantal gasten, ook de Russische ambassadeur Kyrill Gevorgian en de aartsbisschop van de Russische orthodoxe kerk Grigoriy Krasnotsvetov.

Artikel downloaden in PDF

*19 september 2007
Bezoek Burgemeester van Rotterdam aan St. Petersburg. Opening van het
Nederlands Cultureel Centrum van de Stichting “Vrienden van St. Petersburg”
in de voormalige Nederlandse Kerk in Sint Petersburg. Persbericht Gemeente Rotterdam

Burgemeester Opstelten brengt van zondag 23 tot en met donderdag 27 september een bezoek aan St. Petersburg. Hij staat aan het hoofd van een delegatie van meer dan 40 personen en wordt daarbij ondersteund door de voorzitter van de Rotterdam Port Promotion Council (RPPC) en de vice-voorzitter van de Kamer van Koophandel. In St. Petersburg spreekt hij ondermeer met Gouverneur Matvienko. Op 25 september 2007 opent de Burgemeester het Nederlands Cultureel Centrum in de voormalige Nederlandse Kerk aan de Newski Prospekt.

* September 2007
Nederlands Cultureel Centrum in de voormalig Nederlandse Kerk in Sint Petersburg. Persbericht

Samenvatting: Op 25 september 2007 opent burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam het Nederlands Cultureel Centrum in de voormalige Nederlandse Kerk aan de Newsky Prospekt, in de Rotterdamse zusterstad. Bij die gelegenheid zal de Nederlandse journalist Peter d’Hamecourt zijn boek “Russen zien ze vliegen” presenteren. Bij de opening speelt het unieke St Peterburgse Hoornorkest, feitelijk een bazuinenorkest. In het Cultureel Centrum is tot begin november ook de fototentoonstelling “Rotterdam-St.Petersburg 1947-2007” te bezichtigen.Persbericht downloaden in PDF

* September 2007
Burgemeester Opstelten verstevigt relatie St. Petersburg-Rotterdam

* April 2007
Nederlands Cultureel Nederlands Cultureel Centrum in Sint Petersburg verstevigt band Rusland en Nederland. Persbericht
Samenvatting: In Sint Petersburg komt een ‘Dutch Information and Cultural Center’, bedoeld om de band tussen Nederland en Rusland verder te verstevigen. De President van de St. Petersburg Library Society, mevrouw Z.V. Chalova en de voorzitter van de Stichting “Vrienden van St. Petersburg”, Henri Everaars, tekenden hiertoe deze week een ‘agreement of understanding’. Het centrum wordt gehuisvest in de voormalige Nederlandse kerk aan het Nevsky Prospect 20. Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam en lid van het Comité van Aanbeveling van de Stichting “Vrienden van St. Petersburg”, verricht op 26 september 2007 de officiële opening van het centrum.

Met de opening is Nederland na 80 jaar weer terug in de voormalige Nederlandse Kerk. Deze kerk had in de jaren 1834 tot 1927 niet alleen een kerkelijke maar ook een culturele en sociale functie binnen de Nederlandse gemeenschap in St. Petersburg. Zij stichtte en onderhield samen met anderen een school, een ziekenhuis en een weeshuis.

Persbericht downloaden in PDF