Rusluie

Rusluie – Nicole Harmsen

Samenvatting

Nicole Harmsen schreef met ‘De Rusluie’ een filmisch epos waarin de gevoelens van een bonte schakering avonturiers invoelbaar zijn gemaakt; een boek over vrijheid, handelsgeest en doorzettingsvermogen, maar ook over het perpetuum mobile van haat en liefde, oorlog en vrede, dood en leven. ‘De Rusluie’ is Harmsens debuutroman.
Vriezenveen, 1738. Clara Grobben, die door een ongeval verlamd is, kan niets anders dan lijdzaam toezien hoe haar familie gebukt gaat onder de armoedige omstandigheden. Clara ziet toe hoe andere boeren, thuiswevers, als marskramers hun weg naar Petersburg vinden. Deze Vjenneluie, de Rusluie genoemd, nemen linnen mee, tuinzaden, vlaszaden en lijnzaadolie. Meestal blijven ze lang weg, maar de investering loont, want de boeren worden zienderogen rijker.
Het verhaal van Clara vormt de start van dit schitterende familie-epos dat een periode van tweehonderd jaar omspant. Terwijl de families in Rusland in steeds grotere welvaart leven, komen de Franse Revolutie, de Bataafse Revolutie en de Russische Revolutie voorbij. Tegen de achtergrond van deze grote historische gebeurtenissen worstelen verschillende verhaalpersonages met hun drang naar vrijheid, vechten ze tegen onderdrukking en moeten ze erbarmelijke omstandigheden het hoofd bieden.

Recensie(s)

Historische familieroman, waarvan de titel verwijst naar handelslieden die vanaf de achttiende eeuw per huifkar vanuit het Overijsselse Vriezenveen vertrokken naar Sint Petersburg om er linnen, zaden en lijnzaadolie te verkopen. Na aanvankelijk heen en weer te reizen, vestigde zich daar een hechte gemeenschap van enkele honderden mensen met succesvolle ondernemingen en winkels. De Russische Revolutie maakte een eind aan deze Nederlandse handel. Het boek vertelt het relaas van enkele fictieve families die naar Rusland vertrokken. In 1738 ligt Clara Grobben als gevolg van een ongeluk verlamd op bed. Ze kan niet meer spinnen en weven en haar gezin, vlasverbouwers, lijden onder armoede. Ook de marskramerij levert niet veel op. De heer van Almelo laat de boeren in de kou staan na een overstroming. Enkele families zijn al naar Rusland vertrokken, ook in Clara’s omgeving, zoals boer Jan Klein. Ze huren er samen een logement en de zaken gaan goed. Het begin van een geschiedenis over ondernemingszin en overlevingsdrang. Met stamboom en landkaart in aangenaam korte hoofdstukken. Debuutroman.

Dr. Nelleke Manneke

 

1e Hoofdstuk