+31 (0) 6 50284215 a.zijlstra95@chello.nl
Selecteer een pagina

Ter gelegenheid van de overdracht van het Mart Vermeulen orgel op 20 november 2020. Henri Everaars is voorzitter van de Stichting.

Zeer geachte Voorzitter van het Cultureel Comite, Konstantin E.Sukchenko, Plaatsvervangend Voorzitter Wetgevende Macht, Duma, Dmitry Tugov, mevr.Chalova,directrice van de Centrale Openbare Stads-Bibliotheek, genoemd naar V.V.Mayakovsky en Olga Vladimirovna Dovgar, directrice Bibliotheek Nevsky Prospect 20.

Vandaag is een historisch Dag in de geschiedenis van de voormalige Hollandse Kerk in Sint-Petersburg, waar twee eeuwen Nederlanders, de Rusluie uit Vriezenveen, woonden.

In 2013 werd een boek “Twee eeuwen Nederlanders in Sint-Peterburg. De Hollandse Kerk als sociaal en religieus middelpunt”, van Pieter N.Holtrop (e.a) gepubliceerd in twee talen Nederlands en Russisch, en gepresenteerd in dit historisch gebouw, de voormalige Hollandse Kerk, nu de Centrale Openbare Stads-Bibliotheek.

De Stichting Vrienden van St.Petersburg, opgericht in 2006, is meer dan 9 jaar bezig geweest een historisch orgel te kopen in Nederland en terug te brengen naar de voormalige Hollandse Kerk, en te plaatsen op het balkon, waar tot de sluiting van de kerk in 1927 het Walckerorgel stond, dat nu in Kapella theater staat.

Gevonden werd het Mart Vermeulen orgel, gebouwd in 1910 en van Nederland via Finland deze zomer in juni naar St.Petersburg gebracht en geinstalleerd op het balkon. Ik bedank van harte Otto Roelofsen, Voorzitter van het het Orgel-Comite van de Stichting, die het orgel vond en Daniel Zaretsky, organist en coordinator van het project in St.Petersburg.

Ook dank ik alle sponsors, die de aankoop en het project mogelijk maakten. Hun namen staan allen vermeld op de plaquette die hier in de voormalige kerkzaal achter mij hangt.

Bij deze schenk ik U, mevr.Chalova, nu het historisch orgel met de schenkingsbrief van de Stichting.

Ik spreek de verwachting uit dat vele orgel- concerten en muzikale evenementen in de toekomst hier zullen plaatsvinden.